Bli av med din tandläkarskräck hos din tandläkare

Är det någon som har tandläkarskräck? Som tur är det många av våra barn och ungdomar som inte har det. Antagligen har de sluppit få det, medan deras föräldrar ofta drabbades av tandläkarskräck under en tid då man saknade kunskap om vilket obehag tandläkare kunde åstadkomma då de inte lyssnade på sina patienter. Under 1970-talet och åren innan det, kunde många tandläkare behandla sina patienter som illvilliga ungar som det inte skulle "pjoskas" med. Alltså man skulle inte tycka synd om ungar som vägrade öppna munnen och var livrädda för tandläkarborren. Många tandläkare tvingade i stället barnen att genomlida smärtsamma behandlingar utan bedövning. Som resultat fick man en hel generation som utvecklade tandläkarskräck.

Hur blir man av med den?

Antingen ber man en snäll tandläkare att vid minsta lilla borrande, injicera smärtstillande så att den som råkar ha tandläkarskräck inte behöver känna det minsta obehag, förutom en stum käke efter tandläkarbesöket. Eller så kan man få en professionell behandling av en fysioterapeut som kan ge hypnos och som botar tandläkarskräcken på det sättet, eller lär ut avslappningsövningar som botar skräcken den vägen.

Ett tredje sätt, som vi inte rekommenderar, är att inte gå alls till tandläkaren. Det innebär att du själv måste ta ansvar för hygienen i dina tänder och mun. Det innebär att du inte längre kan äta socker, inte ens fruktsocker, eftersom det kan bilda karies i dina tänder. Du måste borsta tänderna så snart du har ätit något. Du bör även ta med tandtråd efter varje måltid och skölja munnen med munskölj. Då är det egentligen endast munskölj som innehåller fluor som är värt att skölja munnen med.

Svårt att själv ta ansvar för sina tänder

Svårigheten med att ta allt ansvar själv för sina tänder är att du gott och väl kan ha karies och till och med hål mellan dina tänder, där du alltså inte upptäcker dem. Får hålen fäste mellan tänderna kan de sprida sig till de omgivande tänderna. Det är därför man aldrig ska låna någon annans tandborste, eftersom karies kan spridas med tandborstarna.

Av den anledningen ska man som förälder heller inte stoppa barnens nappar i sin egen mun, för att rengöra dem. Det är lätt att tänka att det är den lättaste vägen om man är osäker på om nappen är tillräckligt ren för att stoppas in i barnens munnar. Det man gör om man själv har den i munnen är att man kan sprida karies-bakterierna till barnens mun.

Var hittar man en tandläkare?

Om man vill hitta en tandläkare som kan ta hänsyn till den tandläkarskräck man eventuellt har efter flera skräckfyllda besök, är det viktigt att ta reda på först att de har tandläkare som förstår sig på detta. Bor man i Stockholm finns det tusentals att välja mellan. Ibland kan det vara bra att hitta en tandläkare nära där man bor, men i vissa fall kan man välja en som är nära det jobb man arbetar på. Behöver man en tandläkare på Drottninggatan i centrala Stockholm kan man fortsätta läsa här.

20 Apr 2018

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.