Hur hantera tandvården efter skilsmässa?
En skilsmässa är ingen katastrof. Det handlar definitivt om ett personligt nederlag - men i ordets rätta bemärkelser så är det ingen katastrof. Har man trott och tänkt sig att leva ett liv tillsammans med en annan person och där det sedan - av olika skäl - visar sig vara omöjligt så har man misslyckats. Men, det går att självläka och i många fall så mår parterna bättre var för sig. Det kan även leda till att relationen i fråga blir bättre. Plötsligt så kan man samtala, man kan diskutera och skratta tillsammans igen; man slipper det frätande vardagsgnabbet som skapat klyftan och gjort livet tillsammans till en omöjlighet.
Det senare är en absolut förutsättning om skilsmässan i fråga involverar barn. Där kommer man nämligen att ha fortsatt gemensam vårdnad och måste ha en god kommunikation då situationen definitivt kommer att kräva sådan.
Tillsammans så kommer man att fatta alla viktiga beslut som rör barnens framtid och på varsitt håll - i respektive bostad - så har man regler och rutiner som finns där för barnens bästa samt ger ekonomisk trygghet, kärlek, kläder, mat på bordet och så vidare. Om inte respekten finns där och kommunikationen är bristfällig - eller obefintlig - så kan det hela infekteras och leda till en vårdnadstvist.
Vilken tandläkare ska barnet gå till?
Vi kan exemplifiera hur dålig kommunikation efter en skilsmässa kan leda till en vårdnadstvist. Vi säger att mamman och pappan har genomgått en relativt tuff skilsmässa som föregåtts av en otrohetsaffär från pappans sida. Mamman är bitter och känner sig - av naturliga skäl - väldigt sviken och förfördelad. De har dock kommit ut på andra sida och löst bodelningen utan några större problem.
Gällande vårdnaden så är den delad, men mamman känner att pappan inte tar sitt ansvar. han kommer sent då han ska lämna, han hämtar barnen efter utsatt tid och han svarar inte då hon ringer. Hon försöker tala med honom, men han rycker bara på axlarna åt hennes uppmaningar om bättring.
Droppen för mamman blir då barnet ska gå till en tandläkare och där pappan vill att barnet ska gå till en privat sådan medan mamman vill välja Folktandvården. Det som händer är att pappan tar barnet till sin tandläkare - utan att informera mamman. Ett beslut som de båda definitivt skulle fatta gemensamt.
Pappan tycker att mamman överdriver och menar på att det är hennes kontrollbehov som spökar: “ vad spelar det för roll vilken tandläkare vårt barn besöker - huvudsaken är att barnet får friska, starka tänder “?
Samarbetsproblem kan leda till en vårdnadstvist
Pappan har i det här fallet missat principen. Det besök som skett hos tandläkaren är det isberg som slutligen deras gemensamma relation brakar in i. Mamman summerar nämligen alla sena ankomster, alla missade samtal, alla gånger pappan glömt att hämta - eller kommit för sent - och alla gånger hon fått påminna honom att köpa kläder samt skicka henne det underhåll hon har rätt till.
Dessa saker läggs i en gemensam “påse” märkt - samarbetsproblem - och skickas till Tingsrätten bifogat i en stämning mot pappan. Mamman ansöker om ensam vårdnad. En vårdnadstvist är inledd. Allt på grund av bristande respekt och undermålig kommunikation från pappans sida.
Andra inlägg
- En tandläkare i Täby har en viktig del i din hälsa
- Tandläkare som skapar välmående och friska tänder i Jönköping
- En erfaren tandläkare i Alby
- Investera i en undersökningsstol
- Tandimplantat i Jämtland – när du behöver ersätta förlorade tänder
- Tandläkarmottagningar i Norrköping
- Estetisk tandvård hos tandläkare i Sundbyberg
- Den effektiva behandlingen mot missfärgade tänder
- Återkommande och årliga besök
- När tänderna inte räcker till